Kako napisati življenjepis?

OSEBNI PODATKI

Vsebuje vaše osebne podatke, kot so ime, datum rojstva, državljanstvo in kontaktni podatki. Običajno ga najdemo v prvih delih življenjepisa.

IZOBRAŽEVANJE

Našteva spričevala in diplome v srednješolskem izobraževanju; podrobnosti vključujejo ime visokošolskega zavoda, datume študija, ime diplome ali glavne predmete.

PREJŠNJE IZKUŠNJE DELA

Kronološki pregled vaših delovnih izkušenj. Navesti je treba le tista delovna mesta, ki so povezana z delovnim mestom, za katero se prijavljate - ne navajajte različnih vrst kratkoročnih začasnih in poletnih zaposlitev, ki ste jih imeli. Omenite lahko prakse, delovna mesta in prostovoljna delovna mesta.

VEŠČINE

Ta del vašega življenjepisa prikazuje vse vaše veščine, ki so lahko koristne pri želenem delovnem mestu - navedite svoje jezikovne spretnosti, računalniške spretnosti in programe, ki jih znate uporabljati, komunikacijske spretnosti in spretnosti, povezane z delovnim mestom, za katerega se prijavljate.

Naslednja poglavja niso potrebna, vendar morate razmisliti, ali bo to izboljšalo vaš življenjepis.

PRIPOROČILA

Priporočila iz zanesljivih, dobro znanih virov lahko znatno izboljšajo verodostojnost vašega življenjepisa. Uporabite priporočila s področja, ki se nanašajo na delovno mesto, za katero se prijavljate, npr. če gre za tehnično delo, uporabite priporočila vodje ali strokovnjaka iz prejšnjega dela, ki pozna in zna odgovoriti na vprašanja o vašem poklicu. Za nedavno diplomirane študente lahko uporabite pričevanja svojih profesorjev.

Prosimo, upoštevajte: bolj znana oseba ali podjetje, ki poda priporočilo, bolje za vas.

CILJ

Lahko navedete cilj, povezan s svojo kariero. Vendar to ni povsem potrebno.

INTERESI

Glede na vrsto službe, ki jo iščete, lahko v življenjepisu navedete nekaj stavkov o svojih interesih, hobijih itd. Ne pozabite, da ne pretiravajte s podrobnostmi - ta del življenjepisa naj bo kot priloga, ne glavni.

MANJ JE VEČ POMEMBNIH PODATKOV

Premislite, komu pošiljate prijavo, kdo jo bo prebral in katere informacije se jim zdijo pomembne. Najpogostejši nasvet je, da omejite dolžino življenjepisa na dve strani A4.

NAJ BO PREPROST 

Uporabljajte do dve različni pisavi. Izogibajte se uporabi vseh metod poudarjanja besedila. Če je življenjepis v tujem jeziku - naj ga pregleda nekdo, ki tekoče govori tuji jezik. Ne zanašajte se samo na spletne prevajalce.

Po drugi strani, če se prijavljate za delo, povezano z grafičnim oblikovanjem, lahko življenjepis predstavlja primere vaših umetniških sposobnosti.

Če pa se prijavljate za delo, povezano z grafičnim oblikovanjem, je življenjepis lahko in bi moral biti primer vaših umetniških sposobnosti.

Če se sprašujete, katero obliko dokumenta uporabiti, sta .doc in .pdf varni izbiri.

Vedno lahko izberete ideje iz obstoječih primerov življenjepisa in predloge - ali preprosto uporabite nekaj običajnih formatov, na primer europass ali pa najamete našega sekretarja.